secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

VIITORII EUROPARLAMENTARI SE PREGĂTESC ÎN LICEUL LAUDER-REUT

Elevii Liceului Lauder-Reut înscriși la cursul de diplomație au avut, în luna octombrie 2016, o șansă minunată de a vizita Parlamentul European de la Strasbourg, într-o excursie de 4 zile, pentru care au participat la un concurs de eseuri desfășurat în cadrul școlii noastre.

Această vizită a venit din bunăvoința domnului europarlamentar Andi Cristea, membru al acestei prestigioase instituții, căruia îi mulțumim mult pentru întreg sprijinul acordat. Pentru elevii noștri a fost momentul perfect pentru a înțelege ce presupune o viitoare carieră în domeniul diplomatic și politic și au fost atât de impresionați încât mulți dintre ei își doresc deja să calce pe urmele reprezentanților României în instituțiile Uniunii Europene!

Grupul celor 15 liceeni a fost însoțit de către doamna director adjunct Mariana Rosner și doamna profesoară Monica Vitan, într-o aventură unică despre care îi lăsăm pe ei să ne povestească.

Sunt mandra sa ma numesc eleva a scolii “Lauder-Reut”. Pe langa faptul ca este o scoala unde se invata extrem de bine, Lauder surprinde intotdeauna cele mai interesante proiecte, care sunt in avantajul tuturor. De cand am intrat la liceu, am ramas placut surprinsa de cate notiuni interesante am de invatat la orele de diplomatie. La fiecare lectie dezbatem diverse subiecte cu o profunzime aparte, ceea ce ma atrage si mai mult catre acest domeniu.

Intr-o zi, am fost anuntati de un concurs care implica redactarea unui eseu intitulat “How is the EU influencing my life?”, cu scopul ca la final, primii 10 copii cu cele mai bune eseuri sa mearga intr-o excursie la Strasbourg. Cu totii am fost foarte motivati si am inceput sa scriem eseurile. Trebuie sa recunosc ca la inceput mi-a fost greu sa imi concept toate ideile, dar, dupa o seara plina, in care am vizionat documentare si am citit articole, am reusit sa imi fac o imagine mai clara in minte despre Uniunea Europeana. Asadar, am dezvoltat niste idei, in care am explicat cum mi-a influentat intrarea Romaniei in UE viata. De asemenea, a trebuit sa pregatim un discurs, in care sa prezentam eseul intr-un mod succinct. Am fost notati de catre profesoarele de diplomatie si de engleza, care au fost atente la fiecare detaliu din prezentarea noastra orala. In aceeasi zi s-a facut si selectia celor 10 norocosi care urmau sa petreaca 4 zile de neuitat in orasul francez. Spre mirarea mea, m-am numarat si eu printre acestia! Cu totii ne-am bucurat enorm si ne-am felicitat reciproc pentru munca depusa.

Iata ca am ajuns intr-un sfarsit la mult asteptata zi de plecare. Toata lumea era nerabdatoare sa ajunga si dornica sa cunoasca lucruri noi. Fara alte detalii, voi trece direct la subiect. Pot spune ca m-am simtit extrem de bine in aceasta excurie. Doua zile la rand am fost la Parlamentul European, unde am participat la diverse conferinte si sesiuni. Am intalnit europarlamentari romani, care ne-au ajutat sa intelegem mai bine tot ce este legat de Uniunea Europeana. De asemenea, am admirat foarte mult dialogul prietenos pe care l-am purtat cu acestia, in care ne-au clarificat orice nelamurire pe care o aveam. Am fost martori la sesiunea privind alegerile din Republica Moldova, care mi s-a parut extrem de interesanta. Consider ca vizitele la Parlament m-au invatat multe si chiar m-as vedea lucrand acolo in viitor! Am ramas uimita de arhitectura cladirii si de interiorul spatios si primitor, dar si de oamenii binevoitori care ne-au stat la dispozitie. In ciuda faptului ca am intalnit niste informatii destul de tehnice, care, la un moment dat, nu mai erau in concordanta cu sfera mea de cunostinte, am invatat si am vazut cu proprii ochi ce inseamna sa fii europarlamentar. In opinia mea, este o meserie incredibila, iar abilitatea de a vorbi in fata atator oameni, reprezentandu-ti tara, mi se pare absolut admirabila. Fiind abia la inceput de drum, imi doresc foarte mult sa ajung sa imi creez o pasiune din diplomatie si sa pot face ceea ce fac oamenii de acolo in viitor.

In timpul liber, ne-am plimbat prin oras si am cunoscut cultura acestuia la cele doua muzee pe care le-am vizitat si Catedrala Notre-Dame din centru, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa (pozele au fost nelipsite, evident). Am incercat specialitatile culinare din restaurantele traditionale si am invatat multe lucruri interesante despre Strasbourg. In plus, am facut o plimbare cu vaporasul pe III, de unde am vazut adevarata frumusete a orasului alsacian. Aerul curat, pomii verzi si arhitectura medievala iti dadeau o stare linistitoare.

Sunt constienta de faptul ca nu multi pot beneficia de o asemenea oportunitate, asa ca am profitat de ea cat am putut. Admir tot efortul pe care scoala la care invat il face, ca sa creeze o generatie de viitor cat mai buna. Sunt extrem de recunoscatoare tuturor oamenilor de langa mine, care m-au ajutat si ma ajuta sa am un viitor cat mai stralucit. A fost o experienta minunata de care imi voi aminti intotdeuna cu cel mai mare drag!

Irina Melesteu, clasa a IX-a Real

Totul a inceput acum cateva saptamani, cand un concurs a fost anuntat la liceu. Fiecare dintre elevii claselor a 9-a putea participa, premiul constand intr-o excursie in minunatul oras Strasbourg aflat in Franta. Fiecare dintre noi a trebuit sa scrie un eseu despre importanta Uniunii Europene in viata noastra. De asemenea, am tinut un discurs de aproximativ cinci minute in care ne-am prezentat eseul.

Am petrecut mult timp si am lucrat din greu la acest proiect. Am fost cuprins de emotii inca de la inceputul prezentarii mele, dar acestea m-au parasit spre finalul discursului. Din fericire, am fost anuntat ca ma aflu printre castigatorii concursului la finalul acelei zile. Am simtit o bucurie enorma si m-am simtit norocos sa fiu parte din acest proiect.

Trei saptamani mai tarziu, am plecat spre Strasbourg. Dupa multe ore petrecute in aeroport si avion am ajuns cu bine la hotelul in care urma sa locuim pe parcursul urmatoarelor patru zile. In acea seara am vizitat orasul vechi. Primul lucru care mi-a captat atentia a fost impunatoarea Catedrala Notre Dame, considerata una dintre cele mai frumoase catedrale in stil gotic din Europa. Influenta germana se putea observa mai ales in arhitectura caselor, iar cea franceza nu intarzia sa se faca simtita, prin decorurile florale, tipic alsaciene, de la ferestrele locuintelor.

In cea de-a doua zi am fost invitati de catre europarlamentarul Andrei Cristea sa vizitam Parlamentul European din Strasbourg. Am ramas impresionat de arhitectura sa moderna atat la interior cat si la exterior. Dupa ce am trecut printr-o serie de verificari de securitate am luat masa la restaurantul Parlamentului. Dupa aceea am participat la diferite intalniri la care ni s-au explicat lucruri referitoare la structura Parlamentului European, printre care si asezarea europarlamentarilor in partid si impartirea Parlamentului European in trei sedii, in Bruxelles, Strasbourg si Luxemburg. In incheierea primei noastre vizite la Parlamentul European am asistat la o sedinta din plen. Mi s-a parut ciudat ca fiecare europarlamentar isi putea exprima opinia in limba sa materna si nu era constrans doar la vorbirea limbii engleze. Un grup de traducatori se asigura ca toti ceilalti reprezentanti intelegeau ce spune acea persoana.

In cea de-a treia zi am vizitat Palatul Rohan, aflat la o distanta foarte mica de Catedrala Notre Dame. La inceputul secolului al XIX-lea, cladirea a devenit resedinta lui Napoleon. Aceasta adaposteste trei muzee: Muzeul Artelor Frumoase, Muzeul de Arta Decorativa si Muzeul Arheologic. Toate exponatele mi s-au parut fascinante, asemenea palatului. In acea dupa-amiaza am participat la o sedinta legata de viitoarele alegeri prezidentiale din Republica Moldova. Mi s-a parut foarte interesanta, dar m-a lasat nedumerit in anumite situatii din cauza folosirii unor termeni necunoscuti pentru majoritatea dintre noi, studentii.

In ultima zi am facut o plimbare cu feribotul de-a lungul raului care traverseaza orasul Strasbourg, Ill. Am ramas uluit de trecerea de la arhitectura medievala, din orasul vechi, la cea moderna, in zona cladirilor europene. In continuare am vizitat cartierul Petite France. Acesta a fost declarat patrimoniu UNESCO si isi pastreaza si astazi aerul pitoresc. Dupa aceea ne-am intors la hotel, de unde ne-am luat bagajele si ne-am indreptat spre aeroport.

Astfel s-a sfarsit excursia noastra in Orasul Berzelor, Strasbourg, un oras minunat ce merita vizitat macar o data in viata. Apreciez oportunitatea care mi s-a oferit si nu voi uita niciodata aceasta experienta.

Gabriel Gheorghe, clasa a IX-a Real

Am ajuns la Strasbourg, Franta, la finalul lunii octombrie, impreuna cu alti 17 colegi si profesori in cadrul unei vizite cu adevarat impresionante la Parlamentul European, la invitatia d-lui europarlamentar Andi Cristea, unul dintre cei 32 de reprezentanti ai tarii noastre acolo.

Ne-am inceput sejurul intr-o zi senina, dar racoroasa de luni, plimbandu-ne in centrul istoric al orasului, unul cu o poveste de-a dreptul atipica, dar totusi fascinanta. Aflat in regiunea Alsacia (chiar la granita cu Germania), care impreuna cu vecina sa, Lorena, au fost de mai multe ori de-a lungul istoriei sub conducere germana si cu un nume care in limba germana inseamna „orasul intersectiilor”, Strasbourg este un oras care impresioneaza prin arhitectura medievala, restaurantele si magazinele de epoca, strazile pline de viata si obiectivele turistice pline de insemnatate istorica. Am vizitat si noi mare parte dintre aceste locuri, cum ar fi: Catedrala Notre-Dame (numita ca mai celebra din Paris), Muzeul Notre-Dame de Opere din Strasbourg (un ansamblu al lucrarilor locale/alsaciene), Palatul Rohan (terminat la 1704), muzeul de arte frumoase din cadrul sau, dar si cartierul Petite France („Mica Franta”).

Aceste obiective le-am vizitat chiar in prima si ultima zi a sederii noastre acolo, pentru ca in celelalte doua am fost prea „ocupati” nu numai cu vizitarea Parlamentului European, dar si cu participarea la diverse conferinte ce au avut loc acolo, abordand teme precum situatia politica actuala din Republica Moldova, alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016, foarte importante pentru viitorul acestei tari, acordul de liber schimb UE-Canada, relatiile UE cu SUA si Canada, dar si deja celebrul Brexit, viitorul UE, statele candidate la aderarea in UE, pozitia Romaniei in cadrul UE si rolul marcant atat al Parlamentului European, cat si al membrilor sai.

Totul a inceput cu un pranz oferit de dl. Europarlamentar Andi Cristea, cel care atat anul trecut, cat si anul acesta, a avut amabilitatea de a invita cate un grup de elevi de ai scolii noastre, cu scopul de a vedea pentru prima oara cum se face politica la nivel european. Pe parcursul acestui dejun, toti cei 17 elevi si profesori au avut ocazia de a intretine un dialog cu dumnealui, nu doar cu scopul de a se prezenta, dar si cu scopul de a afla cat mai multe despre viata si rolul, important, dar solicitant, de europarlamentar.

A urmat o discutie organizata cat mai oficial, intr-o sala de conferinte de la Parlament, la care au participat doi europarlamentari romani, domnii Andi Cristea si Sorin Moisa, dar si dl. George Pufan, reprezentantul tarii noastre la Curtea Europeana de Audit, institutie care gestioneaza si protejeaza finantele intregii Uniuni Europene. La capatul discutiei, care s-a axat pe urmatoarele teme: viitorul UE, acordul de liber schimb UE-Canada, rolul Curtii Europene de Audit, istoria UE si misiunea unui europarlamentar la Strasbourg/Bruxelles, am avut ocazia de a le pune si intrebari, un lucru extrem de interesant dupa parerea mea. Fiind preocupat de politica, am pus doua intrebari legate de statele candidate. „Care dintre statele candidate sa adere la UE este cel mai aproape de acest obiectiv la momentul actual?” si „In contextul actual, mai poate fi Turcia considerata stat candidat la aderarea in UE?” au fost cele doua intrebari, care, spre multumirea mea, au starnit interesul gazdelor noastre.

Celelalte activitati de acolo au fost o prezentare, in limba romana, din partea Secretariatului UE despre structura, rolul si istoria atat a UE, cat si a Parlamentului European, despre reprezentantii Romaniei acolo si grupurile politice care il compun, o conferinta despre situatia politica si economica din Republica Moldova, la care au luat cuvantul europarlamentarii romani Andi Cristea, Victor Bostinaru si Norica Nicolai, europarlamentari din alte tari, precum Lituania, Germania sau Polonia si analistii politici moldoveni Vladimir Socor si Nicu Popescu, dar si o scurta vizita in plen, unde avea loc o dezbatere despre bugetul UE pe anul viitor.

In timpul acestei excursii, ca sa fiu sincer, m-au impresionat orasul (unul dintre cele mai pitoresti din Europa), dar mai ales vizita la Parlamentul European, una de care, cu siguranta, nu ai parte in fiecare zi. Am vazut lideri europeni, politicieni de rang inalt, pe care de obicei ii vad doar la televizor sau pe internet si am avut chiar ocazia de a-i cunoaste, de a purta un dialog cat mai constructiv cu dansii si de a le pune intrebari, cu privire la activitatea acestora si politica europeana si internationala, in general. De asemenea, am avut privilegiul de a acorda un scurt interviu unui post de televiziune din Romania, legat de deplasarea noastra si impresiile pe care mi-a lasat-o si de a vizita o institutie ale carei decizii pot ajunge sa ne influenteze viata, mai mult sau mai putin.

La finalul calatoriei, am ramas extrem de incantat de locurile vazute, fotografiile facute, amintirile ramase si experienta dobandita, una foarte folositoare pentru cultura mea generala, dar mai ales pentru ceea ce imi propun sa fac in viitor. Daca ajung si eu europarlamentar, precum unele dintre gazdele noastre, o sa am un avantaj sau un privilegiu pe care probabil niciunul dintre actualii alesi nu-l a avut, acela de a ma fi acomodat deja cu locul. Daca ma voi ocupa cu altceva, aceasta experienta va ramane, oricum, una pe care o sa am cui sa o povestesc. Sunt extrem de multumit de ceea ce am facut, am vazut si am vizitat eu la Strasbourg.

Matei Vladescu, clasa a IX-a Real

De anul acesta fac parte din marea familie “Lauder-Reut” si ma simt mandra ca pot spune asta. Nu numai lucrurile bune pe care le-am auzit despre acest liceu m-au facut sa imi doresc sa fiu eleva aici, ci si numeroasele activitati extrascolare la care as avea oportunitatea sa particip.

De cand am inceput liceul, am observat implicarea de care da toata lumea dovada pentru a pregati “viitorul tarii” si anume viitorii conducatori. Activitatea la care am particiat de curand este si ea una “initiatica”. Aceasta a fost deschisa tuturor doritorilor, insa s-a desfasurat sub forma de concurs. Pentru “marele premiu”, ni s-a cerut sa scriem un eseu cu titlul “How is the EU influencing my life?”. Deloc usor, insa motivata de premiu si de sansa de a ma afla in preajma unor mari europarlamentari romani, m-am pus pe treaba. Dupa o seara plina de documentare, de cautari si de incercari de scriere, eseul meu a fost gata.

Partea grea abia incepea: sub privirile curioase ale colegilor si cele scrutatoare ale doamnei profesoara de diplomatie si ale doamnei profesoara de limba engleza, a trebuit sa ne prezentam eseul printr-un discurs elevat in limba engleza, pentru a putea face parte din cei 10 norocosi care aveau sansa sa plece.

Din fericire si eu m-am aflat printre acestia si sunt inca uimita, la o luna de la aceste evenimente. Ziua plecarii a venit si toti eram nerabdatori sa vedem ce ne asteapta in aceasta excursie, menita sa ne apropie de o posibila viitoare cariera. Cele 2 zile in care ne-am aflat in interiorul Parlamentului European au fost extraordinare. Am avut sansa de a asculta dezbateri pe diferite teme, ni s-au explicat anumite notiuni de cultura generala, s-au facut prezentari special pentru noi si am participat la o sedinta despre alegerile prezidentiale din Republica Moldova, ceea ce mi s-a parut important si interesant. Desi unii termeni folositi nu ne-au fost pe deplin clari si nu in toate momentele intelegeam firul actiunii, sa observi niste oameni discutand cu totii aceeasi cauza, unii reprezentandu-si tara, este mai multe decat inspirational. Toata lumea a incercat sa ne faca sa ne simtim cat mai confortabil si pentru asta suntem pe deplin recunoscatori. Un alt lucru care m-a uimit este arhitectura Parlamentului. Interiorul spatios, bine si frumos organizat ofera un aer de voiosie care ajuta la crearea unei atmosfere de lucru propice.

Pe langa aceste activitati, am avut ocazia de a cutreiera strazile din Strasbourg, de a admira arhitectura medievala si cel mai important, de a vizita doua muzee de arta. Nici catedrala din centrul orasului nu a fost uitata. Impunatoare, cu vitralii stralucitoare si o inaltime greu de numit, aceasta reprezinta inima orasului. Am avut ocazia de a vizita cel mai frumos cartier “Petite France” unde am vazut sinagoga, un parc plin de turisti, curiosi ca si noi si de unde am plecat cu transportul in comun. O aventura! De asemenea, o alta aventura am avut-o cu barca pe un afluent de-al Rinului. Pozele nu au lipsit de niciunde si este si normal. In fiecare seara am incercat preparate traditionale din restaurantele lor, iar ciocolata, care se gasea la fiecare colt, a fost si ea testata.

Cel mai important in aceasta excursie, pentru mine, a fost ca, pe langa informare, am avut sansa de a-mi face prieteni noi, de a ma cunoaste mai bine si de a ma responsabiliza. Sunt recunoscatoare tuturor care fac posibile aceste iesiri si sper ca de acum inainte sa fac parte din cat mai multe astfel de activitati. Ma simt mandra ca fac parte dintr-un colectiv atat de special ca Lauder si ca am fost antrenata asa repede in activitatile reprezentative ale Complexului. Cu siguranta imi voi aminti de aceasta experienta, intotdeauna, cu zambetul pe buze!

Alina Maria Niculescu, clasa a IX-a Uman

In dimineata zilei de 24 octombrie din acest an m-am trezit entuziasmat si nerabdator. Urma sa plec cu colegii de liceu si cu profesorii nostri in strainatate la Strasbourg, pentru a face o vizita la Parlamentul European, calatoria fiind organizata de scoala noastra cu sprijinul domnului Andi Cristea, Parlamentar European.

La sosire, chiar pe aeroport am avut placuta surpriza sa il intilnim pe domnul Cristea, unul dintre cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European, care ne-a intimpinat cu multa bucurie. Pe parcursul celor patru zile petrecute la Strasbourg am avut ocazia sa vizitez pentru prima data centrul istoric al orasului, numit si “Petite France”, localizat la randul lui in “Grande Ile”. Prima oprire a fost la catedrala Notre-Dame, o cladire impunatoare, incarcata de istorie.

A doua zi, am vizitat muzeul de arta din Petite France iar dupa-amiaza am fost invitati la Parlamentul European de catre domnul Andi Cristea, unde am luat pranzul si am participat la diverse conferinte despre starea Uniunii Europene, situatia in Europa ca urmare a Brexitului si bineinteles, despre rolul Romaniei in Uniunea Europeana.

In a treia zi, am vizitat Palatul Rohan din centrul istoric si am participat la alte discutii cu reprezentanti ai Parlamentului European unde au fost abordate diverse teme de interes, inclusiv teme referitoare la situatia politica actuala din Republica Moldova, mai exact la alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016.

In ultima zi, impreuna cu colegii si profesorii nostri am facut turul Petite France pe raul III, am admirat inca o data cladiri istorice, pietele publice, dar si cladirile cu arhitectura moderna. In seara zilei de 29 octombrie ne-am intors la Bucuresti cu gandul la experienta minunata traita la Strasbourg, bucurosi sa ne revedem cu familiile noastre.

Astazi ma gandesc cu multa placere la cele patru zile petrecute in Franta, la ocazia minunata oferita de liceul meu de a calatori in Europa, de a intalni oameni deosebiti care ne repezinta la Parlamentul European cu cinste. Acesti oameni sunt adevarate modele pentru multi tineri ca mine. Am ramas impresionat si incantat de aceasta experienta avuta la Strasbourg.

Felix Firescu, clasa a IX-a Uman