secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

Salutari de la înălțime: Ana-Maria Petre, Trinity College Dublin, Neuroscience

"Scriu articolul acesta privind pe geamul avionului marea, la zece kilometri sub mine. Vacanta de iarnă e pe sfârșite, iar eu mă întorc la facultate în Dublin.

Mă gândesc la toate circumstanțele fericite care s-au aranjat ca eu sa ajung aici. Liceul Laude-Reut a fost una dintre aceste circumstanțe. Am auzit de el aproape coincidental; prima data am avut contact cu ei când am participat la primul meu 2Day Ambassador, în clasa a 8-a. Atunci eram încă la școala generală nr. 149, și de la noi din școală au fost aleși câțiva copii pentru a participa la aceasta conferință. Nu mi-a fost greu să fiu impresionată de importanța evenimentului, de responsabilitatea oferită nouă, copiilor, în a participa la acesta. Aveam ocazia de a discuta cu oameni maturi și de a fi luați în serios, o ocazie rară atunci când ai treisprezece ani.

A doua oară când am auzit de Laude a fost, ca prin minune, intr-un anunț despre concursul de burse oferit în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 - asta exact la momentul în care eram extrem de indecisă cu privire la ce liceu sa urmez. Părinții mei s-au interesat repede despre ce e vorba și li s-a părut ceva foarte fain, m-au încurajat sa încerc. Îmi amintesc că în momentul respectiv nu am anticipat importanța acestui gest, a fost pur și simplu o încercare - tratată nu cu teamă că nu voi lua examenul, ci cu curiozitate. Bineînțeles că mi-am dat toată silința.

In toamna anului 2013 am devenit elevă Laude-Reut. Am aflat că Reut înseamnă prietenie și mi-am făcut câteva prietenii frumoase. Cu oamenii de vârsta ta te împrietenești oriunde, dar ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost relația pe care am reușit sa o construiesc cu profesorii, pentru care liceul nu era doar un loc de muncă. Am avut și mentori, printre care cei doi diriginți ai mei, care m-au încurajat să îmi prețuiesc creativitatea indiferent de ce carieră voi alege, și să nu subestimez arta și frumosul. 

Decizia mea de a studia în afară a fost de asemenea în mare parte meritul educației primite aici. Pe lângă orele de engleză intensive și diverse (Business English, Culture & Civilisation, English for CAE) și alte ore predate în engleză (chimie, istorie), care mi-au creat un anume comfort în a comunica în această limbă, un rol important l-au avut și numeroasele prezentări ținute de foști elevi plecați peste hotare, sau de universități străine. În clasa a doisprezecea, profesorii de engleză ne-au ajutat pe toți cei hotărâți să plece să ne scriem scrisorile de intenție pentru universitate. Datorită acestei investiții enorme în noi, a încrederii care ni s-a acordat și mai ales a faptului că nu am fost lăsați să ne descurcăm de unii singuri, am simțit că deciziile pe care le iau sunt importante și am avut un permanent simț al responsabilității față de mine și față de alții. 

Săptămâna trecută m-am întors la liceu și am petrecut mai mult de jumătate din zi vorbind cu oamenii care m-au format. Întotdeauna m-am simțit binevenită acolo, primită cu căldură și cu multe întrebări: cum mai e la facultate? ce te gândești sa faci mai departe? cum te simți departe de casă? E frumos să existe oameni care se interesează de drumul tău. Indiferent de unde voi ajunge mai departe, știu că voi găsi în liceul Laude un punct de plecare și de întoarcere, un reper care mă va ajuta sa îmi măsor progresul. Și mulți oameni care mă vor primi cu brațele deschise. "

Ana-Maria Petre