CONSILIERE ȘI ASISTENȚĂ PSIHOLOGICĂ
Dragi părinți, elevi și profesori,
Ne aflăm într-o situație socială cu totul nouă şi, chiar dacă este dificilă pentru noi toţi, aduce cu sine o serie de provocări la care, împreună, ne putem adapta cu succes. Iată cum, în acest sens, profesorii au reuşit să transfere activităţile educaţionale în mediul online şi ne-au arătat cum, într-un timp foarte scurt, se pot replia pentru a menţine educaţia ca element de progres social.
Ne este deja cunoscut că, în această perioadă, nu este indicat să avem contact direct, dar pentru menţinerea stării de echilibru psihologic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne recomandă să rămânem conectaţi prin e-mail, social media, video-conferinţe şi telefon.
Specialiştii în domeniu sugerează ca oamenii să evite să se uite la ştirile care îi fac să se simtă anxioşi şi stresaţi şi, mai degrabă, să se focuseze pe fapte, nu pe zvonuri. De asemenea, dintre metodele de adaptare pozitivă în perioade de criză socială amintesc: activităţile fizice, conectarea cu prietenii şi familia prin metode digitale, pentru a primi suport social.
În ceea ce îi priveşte pe copii, OMS susţine că, în timpuri de criză şi stres, aceştia vor avea tendinţa să caute ataşament, atenţie şi să solicite foarte mult prezenţa părintelui pentru a se linişti. Din acest motiv, este foarte important ca părinţii:
- să menţină o stare de bine şi de linişte interioară;
- să le vorbească copiilor, într-o manieră adaptată vârstei lor, despre motivul pentru care se limitează contactul social;
- să le permită copiilor să îşi exprime emoţiile prin activităţi creative precum jocuri, muzică sau desen;
- să îşi menţină rutina zilnică pe cât posibil.
Deşi orice persoană îşi doreşte să îşi menţină liniştea interioară, totuşi pot să apară stări de anxietate, furie şi agitaţie. În acest sens, ne dorim să venim în sprijinul comunităţii şcolii noastre şi să oferim suport psihologic elevilor, părinţilor şi profesorilor.
Cabinetul de consiliere psihologică din cadrul Complexului Educaţional Laude-Reut oferă şedinţe de consiliere psihologică online.
Desi are limitările sale, consilierea psihologică online este o practică de amploare în zilele noastre şi este eficientă în situaţiile în care oamenii nu se pot întâlni faţă în faţă.
Pentru o bună organizare a programărilor, primul pas este să ne scrieţi un SMS sau un mesaj pe Whatsapp, în care să specificaţi numele elevului/parintelului/profesorului şi modalitatea prin care doriţi să comunicăm: videoconferinţă pe Whatsapp sau telefonic.
În urma acestui mesaj, vom stabili împreună ziua şi ora la care putem vorbi.
Asistenţa psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor din cadrul ciclurilor preşcolar şi primar va fi asigurată de către psiholog Florina Andrei:
Nr telefon: 0766.131.655
Program: L-V, 9:00 - 17:00
Durata şedinţei: 50 minute
Asistenţa psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor din cadrul ciclurilor gimnazial şi liceal va fi asigurată de către psiholog Florina Coman:
Nr. telefon: 0736.287.139
Program: L-V, 9:00-17:00
Durata şedinţei: 50 minute
Vă asigurăm de toată prietenia şi suportul nostru şi suntem sigure că împreună vom trece cu bine prin toate provocările acestei perioade. Să ne amintim că ne avem unii pe alţii în momente de bucurie, dar şi în momente de cumpănă. Să citim, să iubim, să ne jucăm, să valorizăm timpul petrecut în familie, să învăţăm lucruri noi, să ne redescoperim şi să rămânem uniţi!
Sugestii psihologice în lupta cu anxietatea:
Cărţi online gratuite:
Managementul anxietăţii şi insecurităţii în timpul pandemiei:
Ghid psihologic: limite între precauţia sănătoasă şi anxietatea patologică
Resurse educaţionale:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158419286019604&id=774314603
Cum stresul îţi afectează corpul:
https://www.youtube.com/watch?v=v-t1Z5-oPtU
Cum stresul îţi afectează creierul:
https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE
Despre anxietate - sfaturi practice:
Să ne igienizăm şi mintea: