secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

LAUDER-REUT ESTE AMBASADOR E-MOBILITY WEEKS

În luna octombrie 2016, Complexul Educațional Lauder-Reut a devenit Ambasador e-Mobility Weeks, prin implicarea în primul proiect de acest gen din România, dedicat informării, educării și conștientizării beneficiilor oferite de mobilitatea ecologică, cu focus asupra unor problematici de actualitate, precum reducerea emisiilor poluante și schimbările climatice. Situația globală, în ceea ce privește poluarea, este una alarmantă, fapt care i-a determinat pe organizatorii evenimentului să desfășoare o serie de activități de informare și conștientizare a beneficiilor oferite de mobilitatea ecologică.

Evenimentul este realizat de către Idea Events, în parteneriat cu Kaufland, ONG-ul Together for a Better Tomorrow și Asociația Română pentru Mobilitate Sustenabilă, Academia Titi Aur și Q’s Inn. Implicarea școlii noastre a constat în găzduirea unor dezbateri pe teme legate de mediu și transport ecologic, în timp ce mașinile electrice (Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf, BMW i3) au poposit pentru câteva ore în curtea școlii noastre, spre bucuria elevilor de gimnaziu și liceu care le-au întâmpinat cu mare entuziasm.

Copiii au fost captivați de informațiile prezentate de oaspeții noștri, Oraan Mărculescu (Ecoprofit.ro, Știință&Tehnică), Paul Badea (Badsi), Alexandru Nicola (Renovatio), cărora le-au adresat o mulțime de întrebări inedite despre autovehiculele expuse. S-a discutat despre modul de funcționare a mașinilor electrice și stațiilor de încărcare, au fost prezentate statistici referitoare la situația îngrijorătoare a poluării, ce înseamnă condusul defensiv și ecologic, care este stadiul actual și cum se vor dezvolta lucrurile în România în următorii ani, în ceea ce privește mobilitatea sustenabilă. Putem spera ca, la momentul când elevii vor avea vârsta necesară obținerii permisului de conducere, să opteze pentru autoturisme care respectă mediul înconjurător.

Elevii participanți au primit seturi de reviste Știință & Tehnică, în care sunt tratate cele mai importante subiecte legate de poluare, iar doamnei Tova Ben Nun-Cherbis i-a fost înmânat trofeul Ambasador e-Mobility Weeks pentru Complexul Educațional Lauder-Reut.

Mulțumim mult organizatorilor și partenerilor evenimentului pentru că ne-au implicat în activitatea de conștientizare a impactului pe care fiecare dintre noi îl avem asupra viitorului nostru. Acest lucru face parte din educația pe care ne străduim să o oferim copiilor noștri în fiecare zi, pentru a fi cât mai pregătiți pentru lumea de mâine.

Iată ce spun profesorii și elevii Complexului Educațional Lauder-Reut:

Să aduci trei automobile electrice într-o curte plină de elevi curioși și foarte cunoscători în domeniu este rețeta unui succes garantat, cu o extraordinară priză la public. Evenimentul, desfășurat la CE Lauder- Reut la sfârșitul lunii septembrie, a fost o propagandă eficientă de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă poluarea prin folosirea combustibililor fosili, dar și o ocazie excelentă de a prezenta alternativa automobilelor nepoluante. În câteva secunde, cele trei autoturisme erau pline de elevi curioși să le exploreze, să le compare și să facă, fiecare, câte un clasament personal. Au fost testate sistemul de sonorizare (și rezistența urechilor celor prezenți), farurile, scaunele și portierele. Câțiva dintre copii ne-au mărturisit, mai în glumă, mai în serios, că și-ar fi dorit să le și conducă, „măcar câțiva metri”, prin curtea școlii. Explicațiile specialiștilor au fost binevenite și au stimulat curiozitatea elevilor, care au pus întrebări și au dovedit cunoștințe serioase în domeniu. Unii dintre aceștia au scris câteva rânduri despre ceea ce a reprezentat această întâlnire pentru ei.

Evenimentele cu mașinile electrice a fost o ocazie extraordinară pentru noi, elevii Lauder. Cei care ne-au prezentat mașinile au fost foarte bine pregătiți și am aflat de la ei lucruri interesante. Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu ei și să constat că există deja automobile care nu poluează mediul înconjurător. (Sofia Ene, elevă gimnaziu)

Mi-a plăcut foarte mult faptul că am avut ocazia să intru într-o mașină ecologică și să înțeleg mecanismele care fac din aceasta un automobil care nu poluează. Mulțumesc Kaufland pentru ocazia oferită! (Andrei Tender, elev gimnaziu)

Acum o săptămână, mie și colegilor mei ni s-a oferit posibilitatea de a fi martorii unei expoziții grozave de mașini ecologice. Acestea nu folosesc petrol sau benzină, combustibilii clasici, ci curentul electric. Nu numai că salvează mediul înconjurător, dar pot să salveze și vieți. Cum adică?, poate vă întrebați. Gândiți-vă la războaiele care se duc pentru petrol și pentru celelalte resurse naturale. Pe lângă aceasta, vehiculele par a fi scoase direct din filmele SF: se parchează singure, pot merge singure pe distanțe mici, aproape se conduc singure. Cel mai important mi s-a părut faptul că, în câțiva ani, aceste automobile vor deveni o opțiune reală, mai ales în București, una dintre cele mai poluate capitale europene. (Luca Deleanu, elev gimnaziu)

Evenimentul la care am participat a fost educativ, pentru că am învățat rolul pe care îl vor juca mașinile electrice în viitorul apropiat, în lupta împotriva poluării și a încălzirii globale. Cred ca automobilele electrice trebuie să înlocuiască mijoacele de transport tradiționale cât mai curând. (Petru Dumitrescu, elev gimnaziu)

Evenimentul a fost unic în școala noastră; copiii au înțeles rolul mașinilor electrice împotriva poluării. BMV-ul albastru a fost mașina mea preferată de la expoziție, datorită aspectului, al interiorului și al performanțelor tehnice. (Toni Borcoș, elev gimnaziu)

Mașinile electrice sunt o alegere perfectă pentru cei care locuiesc în orașe aglomerate, deoarece sunt mult mai eficiente din punct de vedere financiar, costurile pe care le presupun sunt mult mai reduse decât în cazul unor mașini obișnuite. (Teodora Petre, clasa a X-a Real)

La această prezentare am aflat că taxele și impozitele plătite pentru mașinile electrice sunt mai mici. De asemenea, costurile de întreținere a unei mașini electrice sunt mai reduse, spre exemplu, aceste mașini nu necesită schimbarea uleiului sau a antigelului. (Iulian Ivanescu, clasa a X-a Real)

Luând parte la o prezentare atât de captivantă despre mașini electrice, din cadrul liceului Lauder-Reut, mi-am dat seama că este o idee inovatoare, care, pusă în practică, va aduce cu siguranță o mulțime de beneficii și schimbări de care lumea are nevoie. Printre acestea, așa cum ni s-a prezentat, nivelul ridicat al poluării ar scădea; ar exista, desigur, o economisire a banilor cheltuiți pe benzină/motorină, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră pentru oameni. De asemenea, faptul că oamenii nu mai sunt nevoiți să piardă timpul pentru a parcurge un drum până la benzinărie, timp pe care ar putea să îl folosească în scopuri utile, va fi susținut de orice persoană care deține o mașină. În concluzie, consider că mașinile electrice ar reprezenta o schimbare radicală în viețile cotidiene ale oamenilor. (Daniel Sara, clasa a X-a Uman)

Campania e-Mobility Weeks în media:

http://idea-events.com/events/e-mobility-month-ecological-cars-the-future-now/

http://www.agerpres.ro/ots/2016/10/10/in-luna-octombrie-idea-events-da-startul-campaniei-e-mobility-weeks--15-47-36

http://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/203736/p-in-luna-octombrie-idea-events-da-startul-campaniei-e-mobility-weeks.html

http://brcconline.eu/new/in-october-idea-events-launches-the-e-mobility-weeks-campaign/

http://ecoprofit.ro/e-mobility-weeks-campania-derulata-de-idea-events-in-scoli-si-companii/

http://idea-events.com/responsabilitatea-se-invata-din-scoala/