Luni, 25 iunie 2018, patru elevi ai liceului nostru, Theia Hartenis, Ruth Tzutziashvili, Daria Goldenberg și Matei Vlădescu, împreună cu o absolventă a liceului nostru, Mara Cristina, doamna profesoară Atalia Weissman, coordonatorul catedrei de limba ebraică, doamna profesoară Andreea Alter și președintele Complexului Educațional Lauder-Reut, doamna Tova Ben-Nun Cherbis, au participat la o videoconferință cu ministrul învățământului israelian, domnul Naftali Bennett și cu alți reprezentanți ai Ministerului Învățământului și ai Organizației Sioniste Internaționale.
Elevii au fost foarte emoționați, dar totodată mândri, pentru că au avut posibilitatea să prezinte domnului ministru câteva dintre multele activități pe care școala le desfășoară.
Daria Goldenberg a prezentat unul dintre proiectele la care a participat în decursul acestui an, și anume vizita, împreună cu doamna Tova Ben-Nun Cherbis și alți elevi ai școlii noastre și ai unui alt liceu din București și licee din Republica Moldova, la lagărele de exterminare din Polonia. A fost foarte emoționată să povestească despre stivele de pantofi și de alte obiecte pe care le-a văzut, aparținând copiilor și adulților evrei care au fost incinerați în crematoriile din aceste locuri și despre marșul la care a participat alături de elevi din toată lumea, pe drumul care odată a fost ultimul pas înainte de moarte pentru mulți evrei. Daria a povestit că acest proiect, împreună cu alte proiecte organizate de școală, a ajutat-o să înțeleagă multe aspecte legate de identitatea ei evreiască.
Theia a povestit despre legătura sa cu Israelul, descriindu-ne familia ei. Bunicii sunt supraviețuitori ai Holocaustului, iar parte din familia ei a fost ucisă în prima zi când au ajuns în lagărul de concentrare. Ea a povestit despre legătura strânsă pe care o are cu bunica ei, care locuiește la Ierusalim și despre vizitele ei în Israel. De asemenea, a fost foarte important pentru ea să menționeze faptul că școala a ajutat-o să cunoască foarte multe locuri, personalități, obiceiuri și tradiții legate de Israel, aspecte care au făcut-o să se simtă ca acasăîn toate vizitele pe care le-a realizat în Israel și au determinat-o să se gândească să urmeze studii superioare în Israel.
Matei a povestit despre vizita pe care a desfășurat-o la Institutul Weizmann și despre toate studiile efectuate acolo. De asemenea, a povestit despre schimbul de experiență cu Liceul Tihon Hadash, cu ajutorul căruia a fost găzduit la o familie din orașul Herzeliya, din Israel. La școală, a învățat diferite aspecte legate de viața în Israel, ca de exemplu mâncărurile tradiționale, obiceiuri legate de sărbători sau de Shabbat, iar la această familie a avut posibilitatea să utilizeze o parte din lucrurile învățate la școală. De asemenea, acolo și-a făcut mulți prieteni, cu care menține legătura până în prezent.
Ruth a transmis un mesaj elevilor și profesorilor din Israel, spunându-le că trebuie să fie mândri de existența statului Israel. Ea a mărturisit că Lauder reprezintă pentru ea Micul Israel, datorită informațiilor învățate la orele de ebraică și tradiții iudaice și datorită materialelor aflate în fiecare colț al școlii: poze și informații legate de sărbători, personalități, anotimpuri.
Mesajul transmis de Daria și de Matei elevilor din Israel a fost că elevii școlii noastre se consideră prieteni și chiar frațide peste hotare, care sunt alături de ei și la bine, dar și în vremuri grele.
Anii petrecuți la Complexul Lauder-Reut i-au determinat pe mulți dintre elevi să se gândească cu seriozitate la posibilitatea ca după terminarea liceului să își continue studiile superioare în Israel, precum absolvenți ai generațiilor anterioare care au urmat facultăți în cadrul IDC Herzliya, sau chiar să se înroleze în armata israeliană.
Mesajul final a fost transmis de dna Tova Cherbis Ben-Nun, care a mulțumit domnului ministru pentru tot ajutorul acordat școlii, trimițând profesori emisari. Școala noastră constituie o punte puternică între Israel și Romania.