secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

2a81f44516683a15165119cbc4ad72e8
21cc74d141ca3c5dd6706e2d600a475d_edited
71d6d070948219dbcc48beb383f0a51f_edited
81da84f70adaab9cdd924b684cc26d89_edited
0398bc55b1ddb04389623799519d473b_edited
6298d1e4fe21233ffd6f900c09a0b1db_edited
352495a58c602f16e5d48d4be2f9f5db_1
d26bcba34cbd763365edb1d72a1842c1
228d166834c24301d5378627420c96c5
1 2 3 4 5 6 7 8 9

logo22

CENTENARUL NAȘTERII ACADEMICIANULUI NICOLAE CAJAL ÎN A SA CASĂ - COMPLEXUL EDUCAȚIONAL LAUDE-REUT

CENTENARUL NAȘTERII ACADEMICIANULUI NICOLAE CAJAL ÎN A SA CASĂ - COMPLEXUL EDUCAȚIONAL LAUDE-REUTComplexul Educational Laude Reut a organizat joi, 17 octombrie 2019, o manifestare de suflet "100 de ani de la nasterea Academicianului Nicolae Cajal", la clădirea liceului care îi poartă numele, în Piața Leul Ierusalimului din București, ca parte a Simpozionului desfasurat in perioada 17-19 octombrie in cadrul Academiei Romane.

Personalitatea Profesorului Cajal a fost evocata prin discursurile fiicei acestuia - Subsecretar de Stat in Ministerul Culturii - Doamna Irina Cajal-Marin, Doamnei Presedinte a Complexului Educational Laude Reut - Tova Ben Nun Cherbis, Domnului Academician Razvan Theodorescu, elevilor Alexandra Mocanu (X R), Vlad Ionescu (X R), Alexia Martha (XI R) si doamnei profesoare de biologie Cristina Paunescu.

Cu ani in urma, domnul profesor Nicolae Cajal a sprijinit initiativa Presedintelui Fondator al Complexului Educational Laude Reut - Doamna Tova Ben Nun Cherbis de creare a unei scoli evreiesti bucurestene, fiind membru in Board-ul director al institutiei; intre timp, scoala - cu toate sectiunile ei - gradinita, primar, gimnaziu, liceu - s-a dezvoltat, a devenit puternica, formand viitoarele elite academice.

Un model de existenta umana, Nicolae Cajal a fost medic, profesor, academician, savant, virusolog, om politic, fiind stimat si admirat de toata lumea. Liceul poarta numele Academicianului Nicolae Cajal, cel care avea un optimism contagios, fiind tolerant si atent cu cei din jur, aparand consecvent idealurile perene ale vietii - stiinta, viata, oamenii, profesia, prietenii si nu in cele din urma, familia.

In calitate de Presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (intre 1994-2004) a militat pentru prietenie si colaborare interetnica elaborand un concept interesant " realsemitismul" convins fiind ca, o cunoastere a contributiei evreilor la dezvoltarea Romaniei moderne poate fi temeiul unor relatii de buna intelegere si convietuire.

In cadrul evenimentului centenar, cei peste 100 de academicieni și personalitati invitate au apreciat proiectele despre Domnul Profesor Nicolae Cajal, proiecte realizate de liceenii Complexului, copiii intelegand foarte bine eruditia si valoarea de care a dat dovada Nicolae Cajal. Totodata, invitatii au vizitat liceul, ghidati fiind de elevii clasei de Stiinte ale Naturii, clasa infiintata in acest an scolar in cinstea Academicianului Nicolae Cajal.

Savantul Nicolae Cajal, cel care spunea cu sinceritate ca " a fi bun e o calitate normala", a fost un mare evreu si un mare roman. Prin aceasta manifestare am simtit cu totii ca spiritul marelui Nicolae Cajal a fost prezent, a fost si este mereu impreuna cu noi.

Va multumim, Domnule Profesor Nicolae Cajal!

 

Bună ziua și bine ați venit în liceul nostru! Stimați invitați, dragi oaspeți, stimați profesori, elevi, părinți,

Astăzi ne-am dorit să-l omagiem pe cel care a fost Nicolae Cajal, medic, profesor, academician, savant, virusolog, om politic, un profesionist de înaltă ținută, o persoană specială, cu un rol deosebit în cadrul Comunității Evreiești și nu numai.

Domnul profesor Nicolae Cajal a sprijinit inițiativa doamnei președinte a Complexului Educațional Laude-Reut, Tova Ben Nun Cherbis, de creare a unei școli evreiești bucureștene fiind membru în board-ul director al instituției. Între timp, școala, cu toate secțiunile ei, grădiniță, primar, gimnaziu, liceu, s-a dezvoltat, a devenit puternică, formând viitoarele elite academice.

Personalitate caldă, sensibilă, valoroasă, domnul Nicolae Cajal (născut la 1 octombrie 1919 la București și trecând în neființă la 7 martie 2004) a fost medic microbiolog, profesor de terapeutică pediatrică și puericultură la Institutul medico-farmaceutic din București, devenind doctor în medicină și chirurgie al Facultății de Medicină din București în 1946, dar și doctor în științe în 1958.

Contribuțiile domniei sale au fost publicate în peste 400 de lucrări stiințifice, studii și articole, acum pagini din istoria medicinei românești.

Profesorul Cajal, savant de talie internațională, a fost discipol al academicianului Ștefan Nicolau, întemeietorul școlii românești de virusologie pe care a dezvoltat-o în consonanță cu cele mai noi descoperiri ale domeniului, sporindu-i prestigiul național și internațional.

A fost membru corespondent al Academiei Române din anul 1963 și membru titular din 1990, implicându-se cu devotament și înțelepciune în activitatea acestui for al spiritualității românești, contribuind la procesul de reînnoire și afirmare a acestuia în viața socială în calitate de vicepreședinte al Academiei Române (1990-1994), președinte al Secției de Științe Medicale și președinte al Fundației “Elias”. A fost membru al Academiei de Științe din New York, Doctor Honoris Causa al Universităților din Oradea (1994), Timișoara (1995), Cluj (1995), Iași (1996).

Alexandra Mocanu, elevă Laude-Reut, clasa 10 Real

 

Academicianul Nicolae Cajal, profesor cu o autentică vocație, a transmis discipolilor și colaboratorilor săi, împreună cu cele mai noi cunoștințe științifice, și un model de erudiție și responsabilitate medicală și umană.

A fost atât de iubit și respectat de discipolii săi încât nu puțini sunt cei care își mărturisesc regretul de a nu-l fi avut ca dascăl.

A fost un om generos, a iubit sincer oamenii, avea un optimism lucid, pe care reușea să-l transmită aproape miraculos ca încredere în neîndoielnica biruință a adevărului, binelui și frumosului. Îl cita adesea pe medicul și filosoful Maimonide spunând: “Pune-mi în inimă, Doamne, iubirea de știință și de făpturile Tale”.

Așa cum a precizat și colega mea Alexandra, profesorul Cajal a avut o frumoasă traiectorie academică fiind, pe rând, prin concurs, preparator, șef de lucrări si conferențiar. În 1966 acesta a devenit profesor si șef al catedrei de virusologie de la Institutul de Medicină și Farmacie București fiind, din 1967, și director al Institutului de Virusologie al Academiei Române. Inițial, domnul Cajal a lucrat ca intern in laboratoarele de spital, in laboratoarele catedrei de bacteriologie și ale catedrei de inframicrobiologie (virusologie) ale Facultății de Medicină din București.

A fost un om respectat și iubit, cu un optimism contagios, fiind tolerant și atent cu cei din jur, apărând consecvent idealurile perene ale vieții:” știința, viața, oamenii, profesia, prietenii și nu in cele din urma familia”.

Vlad Ionescu, elev Laude-Reut, clasa 10 Real

 

Academicianul Nicolae Cajal a fost și membru al societății internaționale de specialitate, la unele facând parte din grupul de conducere: vicepreședinte și apoi președinte al Societătii Europene pentru studiul și combaterea virozelor, vicepreședinte al Societății de patologie infecțioasă, Membru al Societății Regale de Medicină din Londra, al Societății Internaționale de Patologie Comparată, al Societății Franceze de Microbiologie, al Academiei de științe din New York.

     În calitate de Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (între 1994-2004) a militat pentru prietenie si colaborare interetnica, elaborând un concept interesant „realsemitismul”, convins fiind că, o cunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea României moderne poate fi temeiul unor relații de bună înțelegere si conviețuire.

     Prin generozitatea si bunătatea Domniei Sale, Profesorul Cajal ne-a lăsat tuturor un model de viață, fiind un bun evreu, român si iubitor de familie. Pentru Nicolae Cajal generozitatea, bunătatea au reprezentat însemnele unei reale inteligențe superioare, ale demnității de a-ți asuma și împlini menirea, de a fi om. Academicianul Cajal a fost un om înzestrat cu o rară vocație a dăruirii pentru binele celor din jur, fiind și azi, pentru cei care l-au cunoscut, o prezență vie, binefăcătoare.

     Pentru toate acestea, îi rămânem profund recunoscători. Stingerea din viață a academicianului Nicolae Cajal a fost resimțită de întreaga comunitate academică românească, evreiească si internațională, ca o dureroasă și iremediabilă pierdere. Prin plecarea sa spre veșnicie lumea a pierdut ceva din umanitatea pe care a slujit-o cu inteligență, talent, erudiție si dăruire neobosită până în ultima clipă a vieții sale.

Alexia Marta, elevă Laude-Reut, clasa 11 Real

 

Luna octombrie a anului 2019 ne aduce aminte ca acum 100 de ani, intr-o alta luna octombrie din anul 1919, s-a nascut Profesorul Cajal. Om special, rar, un om bun care a lasat multe amprente pentru noi, urmasii.

Copiii au prezentat, pe scurt, activitatea academica a Domnului Profesor. Astazi Liceul Complexului Educational Laude Reut ii poarta numele. A fost un mare evreu si un mare roman. In cinstea Domnului Profesor din acest an scolar avem si o clasa de Stiinte ale Naturii, pe langa cele de Real si Uman.

Ii multumim fiicei Domnului Profesor, Doamnei Subsecretar de Stat Irina Cajal-Marin pentru tot sprijinul si pentru faptul ca este o veritabila ambasadoare a culturii romane si iudaice peste tot in lume. Doamna Irina Cajal-Marin este cea care duce mai departe opera sociala a Profesorului Cajal. Opera medicala este continuata de fiica Doamnei Irina Cajal- Marin, Doamna Catherine De Ugarte, medic chirurg specialist in domeniul fertilizarii ce profeseaza in Statele Unite.

Remintesc ca Domnul Profesor isi dorea sa fie util, ii era teama de pierderea umanitatii din oameni, ii incuraja permanent pe cei din jur sa se bucure... Credea si spunea cu sinceritate ca " a fi om bun e o calitate normala", fiind stimat si admirat de toata lumea. Aceasta manifestare de suflet organizata de noi astazi a fost initiata, deasemenea, de Doamna Presedinte Fondator al Complexului Educational Laude Reut - Tova Ben Nun Cherbis, cea care mentine constant traditiile iudaice prin multitudinea activitatilor pe care le desfasuram in scoala.

Astazi este, de fapt, o zi a bucuriei pentru ca spiritul Domnului Profesor - acela de daruire pentru aproapele lui aflat in nevoie, este aici cu noi. Va multumim tuturor si va invitam sa ne vizitati liceul!

Cristina Paunescu, profesor Laude-Reut de biologie

GALERIE FOTO

 

JoomBall - Cookies