Sâmbătă, 18 mai 2019, începând cu ora 20.30, Antena 3 prezintă filmul evenimentului March of the Living 2019, realizat de reporterul Narcis Ronald Popescu și cameramanul Cătălin Toma, în emisiunea Voi cu Voicu.
Vă invităm să fiți alături de noi și să vizionați emisiunea.
În perioada 29 aprilie - 3 mai 2019, elevii Complexului Educațional Laude-Reut și colegii lor de la Colegiul Ion Creangă București au participat la MARCH OF THE LIVING, un program educativ anual, aducând peste 20.000 de persoane din întreaga lume în Polonia să studieze istoria Holocaustului și să înțeleagă rădăcinile prejudecăților, intoleranței și urii, ca o lecție de istorie pe viu.
Proiectul MARCH OF THE LIVING este unul de tradiție, ajuns la cea de a 31-a ediție anul acesta, iar participarea elevilor români se înscrie în tematica studiului Holocaustului, pentru ca, prin educație și cunoaștere, asemenea atrocități să nu mai fie repetate vreodată, dar nici să nu fie uitate, precum Inchiziția, după cum atrage atenția doamna Tova Ben Nun-Cherbis, președintele și fondatorul Complexului Educațional Laude-Reut.
Pentru prima dată, o delegație oficială a României condusă de Prim-Ministrul Viorica Dăncilă a participat la acest eveniment, aprinzând flacăra comemorativă pentru cei 1,5 milioane de copii evrei uciși în Holocaust.
România a făcut o prioritate din lupta împotriva antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranței și a rasismului. Aceste valori constituie, de asemenea, o prioritate a Președinției Române a Consiliului European. În ultimii ani, România a fost un model în Europa în ceea ce privește educația pentru Holocaust și păstrarea memoriei pentru ca tragedia să nu se mai repete vreodată, a spus premierul României.
Împreună cu delegația oficială, condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a participat la acest eveniment David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, care a transmis un mesaj pentru această zi cu semnificație specială, cu ocazia emisiunii televizate realizată de Mihai Gâdea și Carmen Avram (Antena 3) în seara zilei de 1 mai, în cadrul frumoasei și vechii Sinagogi Remuh din Cracovia: Faptul că guvernul român face multe pentru a combate xenofobia, antisemitismul, intoleranţa este un lucru care este văzut într-un mod pozitiv în lume, în general şi în Israel, în particular. Faptul că Statul Israel a fost construit după Holocaust înseamnă că noi, evreii care trăim în Israel, trebuie să fim mândri de tot ce am făcut în ultimii 71 de ani.
Ca în fiecare an, această ceremonie este una extrem de emoționantă și aduce împreună personalități direct implicate în lupta împotriva antisemitismului pe plan internațional, printre care Prim-Rabinul Israelului Yisrael Meir Lau, supraviețuitor al lagărului Buchenwald, Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol și Patriarh Ecumenic și Yitzhak Herzog, președintele Agenției Evreiești pentru Israel. Anul acesta, au fost prezenți numeroși lideri ai comunității internaționale, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai cultelor religioase, organizații de studenți și elevi.