secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

GOOGLE GIRLS IN TECH LA COMPLEXUL EDUCATIONAL LAUDE-REUT

logo Google FullColor hdpi 830x271pxGoogle Girls in Tech este o initiativa Google Romania, realizata impreuna cu Complexul Educational Laude-Reut si se adreseaza fetelor de liceu care isi doresc sa urmeze o cariera in tehnologie / computer science. Scopul proiectului este de a oferi fetelor competente de gandire critica si luare a deciziilor, logica si computational thinking, precum si a le inspira si motiva sa se orienteze spre o cariera in tehnologie.

Conform Comisiei Europene*, pentru fiecare 1.000 de femei absolvente de studii universitare în UE, doar 24 finalizează studii în IT&C. Doar șase dintre aceste femei continuă să lucreze într-un domeniu profesional conex. Cu initiative precum Girls in Tech, Google isi propune sa contribuie la cresterea numarului de fete care se orienteaza spre tehnologie si fac performanta in acest domeniu.

Evenimentul se desfasoara pe data de 18 octombrie in incinta Complexului Educational Laude-Reut si implica o serie de ateliere tinute de experti in domeniu. La eveniment participa 100 de eleve din cadrul liceului Laude-Reut si Liceului Teoretic International de Informatica Bucuresti (ICHB).

*sursa aici: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-network-women-digital

GOOGLE GIRLS IN TECH LA COMPLEXUL EDUCATIONAL LAUDE-REUTEvenimentul a fost deschis de Presedintele Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, care a mulțumit atât participanților cât și organizatorilor pentru oportunitatea oferită de Google Romania, vorbind despre emanciparea femeii, despre cum acum mai puțin de 100 ani era doar un vis ca o femeie să urmeze o carieră științifică sau tehnică.

Tehnologia nu are vârstă, iar realizarea invențiilor nu este condiționată de anumiți termeni, ci țin de imaginația și ingeniozitatea oamenilor, așadar este loc pentru fiecare dintre noi să contribuim. Această oportunitate pe care o aveți astăzi prin bunăvoința Google Romania vă ajută să vă puneți în practică cele mai interesante vise legate de tehnologie, elevi fiind, ajungând astfel să deveniți mici antreprenori și să puneți bazele unui start-up chiar înainte de a termina liceul. Este în puterea voastră să schimbați lumea prin îndeplinirea viselor voastre și sunt mândră de seriozitatea de care dați dovadă în pregătirea voastră pentru o carieră viitoare. Fiecare dintre voi are abilități și talent, dar întrebarea este: cum le folosiți?

Mulțumesc Google Romania pentru oportunitatea prezentată elevelor (și elevilor) noștri, pentru promovarea și susținerea fetelor de liceu în descoperirea abilităților lor tehnologice. Este o mare mândrie pentru Complexul Educațional Laude-Reut să fie în avangarda pregătirii pentru lumea de mâine și astfel să le oferim împreună elevilor experiențe cât mai variate ce îi vor conduce la descoperirea vocației lor și alegerea unor cariere care să le aducă satisfacție și împlinire.

Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut

GOOGLE GIRLS IN TECH LA COMPLEXUL EDUCATIONAL LAUDE-REUTSesiunea introductivă a fost susținută de Ela Moraru, Country Manager Google România, cu statistici care trebuie să ne dea de gândit: numai 24% din cei cu studii tehnice sunt femei și doar 6% dintre cei cu o carieră în domeniu sunt de gen feminin. Și toate acestea în condițiile în care primul algoritm pentru o mașină de calcul a fost scris de o femeie matematician – Ada Byron de Lovelace. Astfel, prima provocare a zilei a fost ca fiecare participant să scrie pe agendă de ce este remarcabil. După ce o parte din cei prezenți au împărtășit gândul lor cu publicul, Ela Moraru ne-a sfătuit să ne reamintim periodic și să le reamintim și celor dragi motivele pentru care sunt remarcabili.

GOOGLE GIRLS IN TECH LA COMPLEXUL EDUCATIONAL LAUDE-REUT

 

Următorul workshop, susținut de Elena Paslaru de la Fundatia Leaders, cu titlul Criticăl (sic!) Thinking, ne-a ajutat să înțelegem ce este și ce nu este gândirea critică, cât de important este emoționalul în rațional și care este rolul acesteia. Dacă seminarul a început morala lui Socrate – contează ce alegem să vedem, toată activitatea s-a desfășurat interactiv, folosind maieutica – tehnică prin care Socrate își ajuta discipolii să descopere adevărul prin răspunsuri la întrebări. A fost foarte interesant să descoperim procesul prin care creierul uman ajunge să utilizeze informația recepționată. Am aflat totodată care ar fi principalele erori de gândire: generalizarea pripită, gândirea dihotomică, citirea gândurilor și limbajul emoțional, precum și soluții pentru a evita greșelile acestea. Elena a încheiat workshopul cu îndemnul la adoptarea unei atitudini adecvate: să fim deschiși mereu schimbării, să îmbrățișăm complexitatea, să fim perseverenți și să nu așteptăm rezultate imediate.

GOOGLE GIRLS IN TECH LA COMPLEXUL EDUCATIONAL LAUDE-REUTSeminarul Logical And Computational Thinking, susținut de Andreea– GAME DEV (UBISOFT) a activat toți pasionații de jocuri din sală. Andreea ne spune cum a ajuns să lucreze ca dezvoltator de jocuri, pornind de la un internship într-un mediu provocator, distractiv și în care își exersează diferite skilluri. Am aflat care este structura unei echipe care crează un joc: game designer, level designeri, UI artists, sound designer și, evident, game play designer. Toți aceștia trebuie să colaboreze pentru a realiza jocul. După o prezentare a tipurilor de gândire logică, Andreea ne-a ajutat să înțelegem ce înseamnă gândirea computațională - descompunere, abstractizare, recunoaștere, algoritm – pornind de la camera foto cu care este înzestrat un personaj din Watch Dogs. Seminarul s-a încheiat cu invitația de a învăța pe Coursera.org, de a lucra pe Unity și de a participa la competiția Ubisoft – Gamecelerator.

Ultima activitate a zile a fost Fun Coding, susținută de Giorgiana Vlasceanu de la Codette. Toți participanții au fost implicați în crearea unei aplicații pe telefon pe platforma online Thinkable. Astfel, cei neinițiați au luat contact cu programarea pe evenimente cu ajutorul blocurilor.

Activitatea a fost un real succes, elevii fiind extrem de interesați și de mulțumiți de tot ceea ce au aflat, fapt pentru care rămânem recunoscători Google Romania și sperăm la ocazii asemănătoare pe viitor.

Cum aș putea descrie „Girls in Tech”? O activitate unica ce deschide orizonturi pentru viitoarele femei care vor sa urmeze cariere stralucite in tehnologie / computer science.

Data de 18 octombrie a reprezentat pentru multe dintre elevele liceului Laude –Reut o zi importanta, in care au avut ocazia sa intalneasca femei puternice din acest domeniu, iar eu sunt fericita ca am avut ocazia sa fiu si eu printre acestea.

Ela Moraru ( Country Manager Google Romania), Elena Paslaru (Fundatia Leaders) si Giorgiana Vlasceanu (Codette) au fost minunatele personalitati, minunatele femei care au fost alaturi de noi si  ne-au impartasit din experientele lor, atat din viata de zi cu zi a unei femei / fete ce doreste sa urmeze o cariera in tehnologie / computer science, dar si din punct de vedere al unei persoane care deja lucreaza in acest domeniu.

In 7 ore am invatat elemente teoretice: Critical Thinking, Logic and Computational Thinking si Coding, dar am avut si parte de jocuri si activitati interesante pentru a ne dezvolta capacitatile necesare in aceste domenii.

Si doresc sa dedic aceste ultime cuvinte pentru a multumi persoanelor care au facut posibila aceasta activitate si in special stimatei doamne director Tova Ben Nun-Cherbis. Multumesc din partea tuturor elevelor care au participat pentru aceasta ocazie minunata!

Ana Boerescu – IX U

 

Activitatea Girls in Tech mi-a placut foarte mult, mi se pare o experienta demna de repetat, deoarece ajuta fetele sa capete incredere in sine, sa ia decizii in viata importante pentru viitorul lor si creeaza oportunitati. Partea mea preferata a acestei activitati a fost prezentarea Ubisoft Games, deoarece am avut posibilitatea de a intelege programarea si munca depusa in spatele gamingului.

Alexia Hafner – X R

Workshopul de critical thinking mi-a aratat trasaturile prin care gandirea unui adolescent este influentata de emotii mult mai puternic resimtite decat ale unui adult. De asemenea, am putut sa descopar cum pot sa ma imbunatatesc ca persoana, prin abordarea intr-un mod diferit a situatiilor prin care trec. Urmarea unor pasi (identificare, judecata, actiune) sunt calea catre gestionarea ideala a unei situatii.

Alexandra Mocanu – X R

 

Experienta oferita de programul “Girls in Tech” a fost inedita. Pentru a ne “dezmorti”, am fost introdusi mai intai in notiunea de “Critical Thinking”. Am invatat cum sa privim cat mai corect orice situatie, prin corectarea unor erori de gandire, si fiecare participant a avut ocazia de a se implica in acest proiect de leadership. Cea de a doua prezentare ne-a introdus in lumea jocurilor video, realizata de un designer de la compania Ubisoft. Atentia la detalii, logica si detaliile sunt calitati necesare unui creator de jocuri video. Echipa “Codette” a incheiat acest eveniment, printr-o demonstratie complexa a realizarii unei secvente dintr-un joc video cu ajutorul codarii.

In urma acestui proiect, noi, fetele, ne-am dat seama ca putem urma o cariera stralucita in domeniul informaticii.

Teodora Nastasă – X R

 

Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru evenimentul de astăzi care a fost într-adevăr excelent! Prima parte (“Criticăl Thinking”) a fost foarte interectivă si am invățat să ne cunoaștem creierul mai bine. Eu consider că aceste noțiuni sunt esențiale pentru a ne dezvolta corect! Ultimele două parți au fost și ele captivante intrucât am invățat despre ceea ce se află în spatele unui joc si de cât de multă muncă este nevoie, chiar și pentru cel mai banal joc posibil(cel cu bila si bara). ... Mulțumesc încă o dată și vă doresc o seară bună in continuare!

Cristian Iancu – IX M

Am apreciat foarte mult organizarea pentru ca a fost centrata atat pe interactivitate, cat si pe informatii bine puse la punct. Multumita voua ne-am descoperit noi laturi ale creativitatii legate de programare, dar si de viata de zi cu zi. Am invatat sa gandim mai pragmatic, sa ne filtram gandurile si informatiile, iar toate aceste lucruri deja se observa intr-o schimbare buna. Suportul de curs a fost foarte bine organizat, iar acest lucru s-a simtit prin profesionalismul de care ati dat dovada! Va multumim!

Elevă ICHB

GALERIE FOTO